ÁFRICA

A Malawi, un poble d’infants viu en condicions difícils. I Sant’Egidio, a Blantyre, ha fet realitat una “ciutat per als nens”

Des del 2010 el Centre de Machinjiri, dedicat a Joan Pau II, ofereix suport nutricional, escola, assistència sanitària i ajuda als més menuts i les seves mares

Al Malawi, d’una població de 22 milions d’habitants, més del 50% són menors, un poble d’infants i adolescents que, en la gran majoria, viuen en condicions difícils. La mortalitat infantil és del 28% i el 37% dels infants menors de 5 anys moren per malalties o per malnutrició.

Un poble d’infants al qual el seu país no pot oferir un futur segur ni drets bàsics de salut i educació a causa de la profunda pobresa que afligeix la nació. En aquest escenari, la Comunitat de Sant’Egidio va començar des dels seus primers passos a ocupar-se dels nens més pobres, ajudant-los amb l’educació i el creixement a través de les 120 Escoles de la Pau que hi ha a les zones més pobres del país.

Des del 2010, als afores de Blantyre, a la localitat de Machinjiri, Sant’Egidio va obrir un centre nutricional gratuït al qual acudeixen infants malnodrits d’entre 3 i 14 anys, que reben un àpat i acompanyament en el seu creixement. Cada dia, més de 600 infants van al centre, abans o després de l’escola, per rebre un àpat i seguir els estudis. Per a ells, l’àpat amb Sant’Egidio de vegades és l’únic àpat del dia. Els metges de DREAM fan un seguiment constant del seu creixement i de la seva salut. Tots els infants estan inscrits al registre civil gràcies al programa Bravo  de Sant’Egidio, que els garanteix una identitat legal i els protegeix del perill de patir abusos i explotació.

La majoria d’infants provenen de famílies monoparentals, en què les mares, ocupades en activitats agrícoles, no tenen prou temps per ocupar-se dels fills.

Amb el pas del temps, es va veure que moltes nenes no anaven a l’escola perquè s’havien de fer càrrec dels germans petits. Per això Sant’Egidio va obrir al centre nutricional una guarderia per a 60 infants de 3 a 5 anys, perquè les nenes poguessin anar a l’escola amb normalitat. A la guarderia els infants aprenen a parlar anglès, a escriure, a socialitzar-se i a jugar amb els altres. És un espai on poden viure plenament una infància que moltes vegades se’ls nega i alhora és un lloc segur allunyat dels perills del carrer.

Cada mes els coordinadors del centre i les mestres organitzen trobades amb les mares per parlar dels problemes dels infants i oferir cursos d’educació sanitària i alimentària, ajudant així les mares a cuidar els seus fills. Cada dissabte, els Joves per la Pau ajuden uns 200 nens que, dividits per edats en diferents classes, estudien i són educats a practicar la no violència i a viure l’amistat amb tothom. Molts d’aquests joves van ser nens que van créixer al centre nutricional i que ara senten el deure d’ajudar a créixer els més menuts, de la mateixa manera que els van ajudar a ells en el passat.

El Centre de Machinjiri, dedicat a Joan Pau II, és per a tota la zona un punt de referència important per als infants. Està considerat una veritable “ciutat dels infants” on els més pobres són acollits i estimats, i on se’ls ajuda a créixer donant-los la dignitat i la joia de la infància.